Življenjepis

Tanja Zajc Zupan je ena najboljših in najpomembnejših citrark pri nas. Skozi leta je izoblikovala svoj prepoznaven in edinstven zven, citre pa je predstavila kot moderen instrument največjih razsežnosti in v slovenski prostor vnesla svežino s poustvarjanjem največjih svetovnih uspešnic vseh časov.

Prva je začela igrati citre v stoje, na citrah pa si je omislila in namestila tudi dodatno »Tanjino struno«, ki ji omogoča večji tonski razpon. Organizira svoje koncerte, ki jih ozvočuje sin, nastopa doma in v tujini. Ena Tanjinih najljubših točk je filmska skladba Cvetje v jeseni, kjer hči Ana Zupan ob citrah interpretira odlomek iz filma, ko Janez zaprosi Meto za roko.

Tanja Zajc Zupan se je rodila 15. marca 1972 v Ljubljani. Z očetom Jožefom in mami Nado so živeli na Viru pri Domžalah. Leto kasneje se je rodila sestra Iris, enajst let kasneje pa brat Jože. Njen prvi stik z glasbo je bila očetova harmonika in harmonika stare mame Metke. Doma so pogosto peli, predvsem slovenske ljudske in narodnozabavne pesmi. Osnovno šolo je obiskovala na Rodici, kjer je vseh osem let pela v pevskem zboru in nastopala na šolskih prireditvah. Pri 10-ih letih se je v Glasbeni šoli Domžale začela učiti citre in naredila nižjo glasbeno šolo za citre, hkrati je naredila tudi dva letnika klavirske harmonike in se učila osnov kitare in klavirja. Pri 13-ih letih je s prijateljema ustanovila Trio Strup, v katerem je harmonikarja kmalu zamenjala sestra Iris, kasneje pa sta z bratom Jožetom pogosto nastopala na krajevnih prireditvah.

Naredila je sprejemne izpite za srednjo glasbeno šolo, vendar se zanjo ni odločila, saj šola ni omogočala pouka citer – igrati bi morala oboo. Vpisala se je na Ekonomsko-komercialno srednjo šolo v Ljubljani. Že kot srednješolka je za RA Slovenija  posnela veliko slovenskih ljudskih pesmi. Pri 17-ih letih je začela poučevati citre, na Občini Domžale pa je od leta 1988 do leta 1995 igrala na približno 500 poročnih obredih.

Po srednji šoli se je zaposlila na Ministrstvu za notranje zadeve in ob delu dokončala Visoko upravno šolo in postala diplomirana upravna organizatorka. Na ministrstvu je ostala 16 let, nato pa se je v celoti posvetila glasbi in odprla svoje podjetje.

Leta 1992 se je poročila z Bogdanom in se priselila k njemu v Nožice, kjer sta se jima rodila hči Ana in sin. Z Bogdanom sta od leta 1994 do leta 2012 v Domžalah organizirala 18 velikih tradicionalnih koncertov, na katerih je bilo tudi po dva tisoč obiskovalcev. Od leta 2012 naprej organizira svoje koncerte po Sloveniji.

Glasbeno ustvarjanje

Za Tanjo je že več kot 27 let glasbene kariere. Eden njenih prvih večjih televizijskih nastopov je bil leta 1994 v oddaji Poglej in zadeni na Televiziji Slovenija, kamor jo je povabil voditelj Stojan Auer. V istem letu sta z možem Bogdanom organizirala prvi samostojni koncert z gosti v Hali komunalnega centra v Domžalah. Leto prej je izdala prvo kaseto Sanjarjenje in takoj za tem kaseto Ko pride polnoč (prodan v srebrni nakladi). Nato je vsako leto izdala po en album: Od tod do večnosti (zlata naklada), Srečen božič (zlata naklada), Vse moje ljubezni (zlata naklada), Srce mi bije zate (zlata naklada) in leta 1998 Tisoč noči. Od leta 2000 do 2012 pa so sledili še albumi: S teboj plesala bi, Vse je lepše, ker te ljubim, Prinesi mi rože, Ko mi rečeš, da me ljubiš, Najlepše balade in Nitke življenja. Največ je sodelovala s producentom, tonskim mojstrom in aranžerjem Dušanom Zoretom, s katerim sta oblikovala njen prepoznaven zven in posnela več albumov.

Preizkusila se je tudi kot pevka in s Stojanom Auerjem posnela pesmi Vrni se (1995) in Tisoč noči (1998), sama pa je zapela pesem S teboj plesala bi.

Posnela je več kot 150 instrumentalnih priredb iz priljubljenega repertoarja svetovne in slovenske glasbene zakladnice. Leta 1997 je začela desetletno sodelovanje s flavtistko Anjo Burnik, od leta 2013 pa sodeluje predvsem s pevko Tejo Saksida. Pod producentsko taktirko Saša Lošića in Branka Đurića Đura je zaigrala glasbene vložke za film Kajmak in marmelada. V studiu je posnela pesmi z več pevci: Marijo Ahačič Pollak, Marjanom Zgoncem, Borisom Kopitarjem, Edvinom Fliserjem, Viktorijo Petek, Hermino Matjašič, Stojanom Auerjem, Klapo Gallus, Stenom Vrbkom, Hervinom Jakončičem, Dejanom Stojanovom, Tejo Saksida, Rokom Ferengja, skupino Dark Heart, Stiškim kvartetom.

Igram tudi na porokah, obletnicah in pogrebih. Za kontakt kliknite tukaj.